Blog | Dutch Design Week

Dutch design week: Mijn hoogtepunten en designtrends

De Dutch Design week is weer in volop bezig. Met 2.600 ontwerpers, 120 locaties en 9 design-districten, is de DDW deze week de plek voor innovatie en design.
Ook ik was aanwezig en verzamelde de onderstaande hoogtepunten en designtrends.

Een landschap van intelligente materialen

De nadruk van de Dutch Design Weel ligt dit keer op duurzaam met o.a. materialen van afval, hergebruik en biobased bouwen. 

Ik woonde het Cradle to Cradle cáfe bij, met als thema gebouwen en materiaal paspoorten. Verschillende presentaties werden er gegeven hoe we met materiaal paspoorten fundamenteel kunnen bijdragen aan het realiseren van  materiaal kringlopen. Mooie uitspraak van Hein van Tuijl, mede-oprichter en managing director voor EPEA B.V., was dan ook “We moeten naar een landschap van intelligente materialen“. Hiermee richten hij zich op het feit dat materialen nu in dezelfde loop blijven. We moeten gebouwen dan ook gaan zien als een materialen bank, met kringlopen van gedefinieerde materialen.

Ook vertelde Maayke-Aimée Damen, mede-oprichter van Excess Materials Exchange (EME) , over een datingsite voor materialen.
Wist je dat we elk jaar 2.12 miljard ton afval dumpen? Als we al dat afval in trucks zouden stoppen, dan zouden die trucks achter elkaar 24 keer de wereld omspannen. Wist je dat 99% van de producten die we kopen binnen 6 maanden afval zijn? En wist je dat afval eigenlijk heel veel waard is? De Excess Materials Exchange (EME) is een datingsite voor materialen. EME matcht vraag en aanbod van materialen en gebruikt technologieën die materialen koppelen aan hun meest hoogwaardige hergebruikopties. Maayke vertelt hoe de EME bedrijven helpt in de transitie naar de circulaire economie en hoe hoogwaardig uitwisselen van materialen financieel interessant is en bovendien de milieu impact, waaronder CO₂ emissies, significant vermindert.

Wil je meer weten overcirculair bouwen en materiaal paspoorten? Bekijk dan de bijgaande links;

Biobased bouwen

Waar je zeker niet omheen kunt is het Ketelhuisplein, hier vind je twee paviljoens die gebouwd zijn met biobased materialen. Het ‘Growing Pavilion’ staat centraal op het plein. Dit is een design van Pascal Leboucq in samenwerking met Krown.bio, gehost door New Heroes en Dutch Design Foundation.

Het tweede en grootste paviljoen is het ‘Biobasecamp’, ontworpen door Studio Marco Vermeulen . Een paviljoen en architecturale expressie hoe je kunt bouwen met alleen bomen.
Bij beide bouwwerken gingen vragen vooraf zoals: Hoe verminderen we de uitstoot van CO2?  Wat doen we met restproducten uit de landbouw? Hoe gaan we om met bodemdaling én zeespiegelstijging? Wat is de esthetische waarde van biobased materialen? Vragen die voortkomen uit de noodzaak om nieuwe manieren van bouwen te bedenken. Met deze twee paviljoens willen ze biobased bouwen op de kaart zetten.

foto credits: Boudewijn Berends

Van materiaalontwikkelingen naar re-use

De nadruk lag dit keer op duurzaamheid en het onderzoeken en hergebruik van materialen. Met verrassende samenwerkingen en materiaalontwikkelingen als gemene deler. Het gebruik van glas en pastelkleuren met als tegenhanger de fluorescerende kleuren zag ik veelvuldig terugkomen. Maar ook oude materialen en ambacht die onderzocht zijn om op een nieuwe intelligente manier toe te passen.

“Bestaande grenzen van textiele technieken verleggen”

Krachtig en samenhangend geheel

De Dutch Design week 2019, was wat mij betreft een event, waar iedere exposant op zijn eigen manier een innovatie, speculatief design of functioneel ontwerp liet zien, maar waar als rode draad duurzaamheid alle exposanten met elkaar verbond. En mede hierdoor de kwaliteit van de exposanten naar een hoger niveau haalde.

Mijn dag was te kort om alles te kunnen zien, dus naast mijn genoemde locaties en exposities is er ongetwijfeld nog veel meer interessants te ontdekken. Je hebt er nog drie dagen de tijd voor. De Dutch Design Week 2019 duurt nog tot en met 27 oktober.