Blog | Milan Design Week 2019

Milan design week 2019: Mijn hoogtepunten

25 april 2019 / door Marith Thies

De plek waar elk jaar mensen van over de hele wereld op af komen voor de hoogtepunten van design en innovatie , is de Milan Design Week in Milaan. Dit event geeft designers en bedrijven/merken de mogelijkheid zich te onderscheiden met uitdagende, innovatieve en inspirerende ontwerpen en presentaties. Hoewel een week te kort is om alle hoogtepunten te zien, sprong een aantal presentaties er tussenuit die wat mij betreft niet onvermeld mogen blijven.

Milan Design Week is veel meer dan alleen een ‘standaard’ event. Elk jaar in april verandert Milaan in één grote verzameling aan artistieke en innovatieve exposities, waar nieuwe trends binnen de architectuur en design gepresenteerd worden, vaak tot uiting gebracht in ‘over-the-top’-presentaties die bezoekers inspireren en enthousiasmeren. Door de hele stad heen zijn er honderden locaties waar bezoekers zich kunnen vergapen aan allerlei innovatieve en inspirerende presentaties. Ik verzamelde hieronder een aantal hoogtepunten die mij opvielen.

INGETOGEN MAAR WEL UITGESPROKEN

Tijdens de editie van 2019, viel op dat de nadruk lag op ingetogen ontwerp en uitgesproken, fluorescerende kleuren. Ondanks de schijnbare tegenstelling, wisten de exposanten tijdens de Design Week een prachtig geheel te creëren, met als resultaat een zeer hoge kwaliteit aan presentaties.

Waar in voorgaande jaren vaak de nadruk lag op ‘over-the-top’-installaties, daar zag ik nu meer een trend richting het benadrukken van kwaliteit, design en architectonische bouwvormen. Het resultaat hiervan was een groot aantal prachtige exposities die ‘Instagram-waardige’ beelden opleverden en design naar een hoger niveau tilden.

MASTERLY THE DUTCH

Ook Nederlandse ontwerpers en bedrijven profileren zich volop tijdens Milan Design Week. In het Palazzo Francesco Turati, een prachtig neorenaissance paleis in het hart van de stad, smelten historie en modern design samen tijdens Masterly the Dutch.  

Nederlands design wordt hier elk jaar, door Nicole Uniquole, op een prachtige manier gecombineerd met klassiek Italiaanse bouwkunsten, waarbij verschillende stijlen en ideeën vloeiend in elkaar overliepen als een prachtig, samenhangend geheel.

Screenshot_21 (2)

VAN MOOOI TOT VERSACE

Eén van de beste voorbeelden van een expositie die verrast en innovatie vermengt met design was ‘A Life Extraordinary’ van Moooi. Waar de ontwerpen van Marcel Wanders vaak bekend staan om haar overdadige karakter, daar viel de expositie in Milaan dit jaar vooral op door het ingetogen karakter. De grote ruimte had een geweldige uniforme uitstraling en als bezoeker viel je, door de vele innovatieve elementen, zoals een ‘zingende kandelaar’, van de ene in de andere verbazing.

Daarnaast kwam de trend van fluorescerende en opvallende candy kleuren goed tot uiting bij de installatie van Versace home collectie, waarbij volop gebruik werd gemaakt van een overdaad aan kleur, gecombineerd met architectonische vormen en uitgesproken designs van meubels.

ROSANNA ORLANDI

Ook niet te missen tijdens een bezoek aan de Milan Design Week is natuurlijk een bezoek aan de galerij van Rossana Orlandi. Als één van de meest invloedrijke galeriehouders in Milaan, wordt er elk jaar reikhalzend uitgekeken naar de ontwerpen en statements die getoond worden in haar galerie.

Ook dit jaar wist zij de ogen op zich gericht te krijgen, met als extra expositie ‘Guiltless plastic’, waarbij ontwerpers uitgedaagd werden oplossingen te bedenken voor het probleem van plastic vervuiling.


MAJESTUEUZE INSTALLATIES: VENTURA CENTRALE

Na twee succesvolle jaren, opende Ventura centrale dit jaar voor de derde keer haar deuren onder begeleiding van Margriet Vollenberg. In de industriële hallen onder het centraal station van Milaan, waren weer majestueuze installaties te te zien van zowel Nederlandse als internationale design merken. Van Nederlandse bodem hadden Lensvelt en Modular lighting de krachten samengebonden in een presentatie, waar design meubels samenkwamen met design verlichting. En Weltevree had zelfs zijn eigen zwembad, waar een pool party uiteraard niet kon missen!

TARKETT FORMATIONS

Ook met Tarkett waren we dit jaar, voor het eerst met een eigen installatie, vertegenwoordigd op de Milan Design Week. Samen met het gerenommeerde Zweedse Note Design Studio presenteerden we ‘Formations’: een expositie waarbij we, dankzij gebruik van architectonische bouwvormen, de conventies van kleur, design en vormen ter discussie stelden.

Formations verbond historisch en modern, dankzij het innovatieve gebruik van materialenin een prachtige, historische setting. De installatie paste perfect in het algemene sfeerbeeld van Milan Design Week, waar uitgesproken design gepaard ging met ingetogenheid en rustige vormen.

tarkett_formations_salone_19-PRESS_0011_web_sRGB

EERSTE INDRUK TELT!

De nadruk lag op inspireren, met het product iQ Surface als uitgangspunt en waarbij vorm en functie in elkaar opgingen. Naamsbekendheid creëren was een belangrijk onderdeel van ‘Formations’, dat volgens Frame Magazine goed tot uiting kwam door de opvallende tassen , die als onderdeel van de expositie zichtbaar waren door de hele stad.

De samenwerking met Note Design zorgde verder voor een andere benadering van het gebruik van materialen. In plaats van de vloer alleen te zien als een horizontaal product, werd iQ Surface in Milaan gebruikt als design product, gebruikt in meerdere vormen en zelfs in meubels!

“Tarkett certainly took to heart the fact that you don’t get a second chance to make a great first impression. Formations, the installation they conceived alongside Note Design Studio, is a case study in checking every box – and then some – with both efficiency and gusto”. – FRAME (read more)

MEER DAN OOIT, BETER DAN OOIT

Milan Design Week van 2019 was, wat mij betreft, een evenement waar oud en nieuw samenkwamen en de kwaliteit van de exposanten een hoger niveau haalde dan ooit tevoren. De nadruk lag vooral op inspireren, ingetogen ontwerpen die prachtig overvloeiden in uitgesproken en kleurrijke designs.

Deze editie van dit event liet een verschuiving zien van schreeuwerig design, naar uitgesproken ontwerpen met veel (fluorescerend) licht en prachtige architectonische vormen.

Meer dan ooit was Milan Design Week een evenement waar het volle potentieel van design en de rol die ontwerp kan spelen in het dagelijks leven duidelijk naar voren kwam. Een mooie voorbode dus van wat er ons komend jaar allemaal te wachten .

Geschreven door

Marith Thies

Na mijn studie aan de Willem de Kooning Academie heb ik veel ervaring opgedaan als interieurarchitect bij verschillende bedrijven.Om vervolgens terecht te komen in mijn huidige rol bij Tarkett, Floor Design Manager Benelux. Hier werk ik met veel passie en plezier aan de meest uiteenlopende projecten binnen de projectmarkt. Vanuit deze ervaring schrijf ik diverse artikelen over design, interieur, segment gerelateerde informatie, duurzaamheid en nog meer.