Photo header: Anders Valde

Yes! Eindelijk is het zover, je kan je eigen keuken ontwerpen en inrichten zoals jij dat wil. Maar waar begin je nu eigenlijk om jouw ideale droom keuken te ontwerpen? De keuken is één van de belangrijkste plekken in huis waar je dagelijks veel tijd in besteed. Het moet functioneel en praktisch zijn, maar daarnaast ook passen in jouw levensstijl en smaak.

Ben jij opzoek naar een nieuwe keuken?
Ik heb een stappenplan gemaakt die je helpt bij het kopen van een nieuwe keuken.

In 6 Stappen jouw droomkeuken

1.Voor elk budget een droomkeuken
Je begint met het vaststellen van je budget. Wat heb je in gedachten om uit te geven aan je nieuwe keuken? Dit helpt je straks om belangrijke keuzes te maken. De kosten van een keuken lopen snel op, naast de uitstraling van de keuken, moet je ook denken aan de apparatuur. Misschien wil je eindelijk die mooie stoomoven of die handig cooker. Bij de kosten van een keuken kan je ongeveer uitgaan van;

  1. Budget keuken < €10.000,- 
  2. Normale keuken > €10.000,-
  3. Luxe keuken v.a. €15.000,-

2. Op zoek naar inspiratie
De keuken is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het interieur. Vaak zit de keuken niet meer in een aparte ruimte en wordt er niet alleen gekookt, maar ook geleefd.  Een leefkeuken is echt onderdeel van het interieur geworden. Het is een centrale ruimte in het interieur, waar geborreld of een goed gesprek wordt gevoerd. Het is daarom belangrijk dat het binnen jouw levensstijl en smaak past. Ga hiervoor opzoek naar inspiratie. Een handig tool hiervoor is Pinterest. Verzamel hier kleuren, ideeën en wensen. Dan krijg je een goed beeld welke stijl jouw voorkeur heeft.

Credit: DotExe/Shutterstock

3. Indeling van je keuken bepalen? Denk functioneel.
Naast de uitstraling van de keuken is de indeling misschien wel nog belangrijker. Je wil natuurlijk wel een keuken hebben waar je lekker in kan koken en waar je niet tegen onhandige dingen aanloopt. Bij de bepaling van de indeling is het ook belangrijk om te kijken naar je levensstijl. Woon je met kinderen, ben je zelfstandig of gezellig met zijn tweeën? Elke levensstijl heeft namelijk zijn eigen behoeftes. Denk bijvoorbeeld met kinderen aan handige opberglades voor bakjes, drinkbekers en slabbetjes. Lades brengen een ergonomisch voordeel met zich mee. Je hoeft niet meer door de knieën om achterin iets te moeten pakken.

Daarnaast bepalen de spoelbak, kookplaat en koelkast een belangrijk deel van de indeling. Je wil tenslotte niet onhandige bewegingen hoeven te maken bij het koken. Een handige tool om deze onderdelen op de juiste manier te plaatsen is de keukendriehoek. Hierbij is het belangrijk dat de lijnen van de driehoek niet langer zijn dan 2,5 meter en bij elkaar niet langer dan 7,5 meter. Een aandachtspunt hierbij is dat de wasbak en kookplaat niet meer dan 2,5 meter bij elkaar vandaan geplaatst worden.

Keukendriehoek
Foto: Bears Design

4. Hulp bij het kiezen van je keukenblad
Bij het kiezen van het keukenblad heb je een breed aanbod van materialen en kleuren. Het bepaald een belangrijk deel van wat je keuken uitstraalt! Binnen elk budget heb je hier verschillende opties voor. Hieronder ligt ik een aantal opties uit met ieder zijn eigen kenmerken.

Dit blad past in ieder zijn budget. Het is makkelijk in onderhoud, krasvast, maar met hete pannen moet je wel even oppassen. Het is te verkrijgen in een ruim aanbod aan kleuren of hout- steenlook.

Wil jij een stoer en industriële uitstraling? Dan past een RVS blad hier perfect bij. Het is wel krasgevoelig, maar hitte- en waterbestendig en goed schoon te maken, dus hygiënisch.

Een houten werkblad brengt meteen sfeer in je interieur. Maar vergt ook veel onderhoud. Je moet het regelmatig in de olie zetten. En het blad is niet kras-, hitte- en vochtbestendig.

Dit zijn natuurlijke materialen met een prijskaartje. Het geeft de keuken een luxe uitstraling. Marmer is wel krasgevoelig en hardsteen moet je regelmatig impregneren. Daarnaast vinden ze beide (fruit) zuren en chemicaliën niet zo leuk.

Wil jij een keukenblad waarbij de naden zijn weggewerkt? Dan is Corian de oplossing. Het is een kunststof dat thermisch verwerkt kan worden, waardoor het net is of je blad uit één geheel bestaat. Nadeel is wel dat het niet hitte- of krasbestendig is.

Beton is ideaal materiaal voor een werkblad. Het kan tegen een stootje, is hittebestendig en is ook nog eens goedkoop. Het geeft je keuken een industriële look. Beton kan je op verschillende manieren afwerken: impregneren met siliconen, in de was of olie zetten of aflakken met PU-lak.

Dit zijn ideale materialen voor een werkblad. Het materiaal is hygiënisch en kan tegen zuur en een stootje. De meeste granieten werkbladen moeten regelmatig geïmpregneerd worden, zodat vlekken minder snel intrekken en het blad beter beschermd is. Composiet is iets gladder dan graniet en dus nóg makkelijker schoon te houden. Wel zijn deze bladen kostbaar.

Moodboard industriële keuken

5. Keukenapparatuur kiezen? Denk praktisch
Het kiezen van de juiste apparatuur kan een klusje zijn. Welk merk neem je, wat voor opties zijn er en wat past er in je budget? Om hierin een juiste keuze te maken, kan het helpen om apparatuur te testen. Verschillende merken geven demonstraties waarin je de apparatuur kan testen. dit voorkomt achteraf verassingen!

Maar voordat je gaat testen is het slim om te beginnen met de belangrijkste keukenapparatuur. Zet eens voor jezelf op een rij wat je zeker nodig hebt. Hieronder help ik je op weg. Per apparaat geef ik bovendien enkele aandachtspunten die bepalend zijn voor je keuze.

Hoe groot is je huishouden? Houd per gezinslid een inhoud van 50 liter aan bij een standaard voorraad. Let ook goed op de indeling en het energieverbruik. En het model natuurlijk.

Wok je graag of hou je van een goed stuk biefstuk? Dan is een kookplaat die snel reageert, zoals een inductiekookplaat een must. Ook onderhoudsgemak en veiligheid spelen een rol bij je keuze. Zoals bij alle keukenapparatuur.

Met deze keukenapparatuur toon je klasse! Latte macchiato, espresso of ‘gewoon’; bij de keuze voor een inbouw koffiemachine kies je uit een compleet palet aan koffievarianten. Jouw smaak is een belangrijke factor. En het oog wil natuurlijk ook wat.

Een combimagnetron is een slimme keuze wanneer je weinig ruimte in je keuken hebt of de magnetron- en ovenfunctie efficiënt wilt combineren in één apparaat. Let bij je keuze vooral op de programmaopties en het bedienings- en onderhoudsgemak.

Bij deze keuze is de afvoermogelijkheid bepalend. Een afzuigkap met motor sluit je aan op een afvoerpijp naar buiten. Een kap zonder motor is ideaal als je keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem. Heb je geen mogelijkheid voor luchtafvoer? Dan kies je een recirculatie afzuigkap. Daarnaast is design steeds belangrijker bij de keuze voor deze keukenapparatuur.

Misschien is dit wel het eerste waar je aan denkt bij keukenapparatuur. Er zijn allerlei modellen, van een geïntegreerde vaatwasser tot een vrijstaand model of een onderbouwvaatwasser. Let bij je keuze op het energieverbruik en bedenk daarbij hoe intensief je de vaatwasser gebruikt. Kijk ook even naar de afmetingen van je servies voordat je een keuze maakt.

Bereid jij (vaak) meerdere ovengerechten tegelijkertijd? Dan komen jouw kookkunsten tot hun recht in een heteluchtoven met meerdere niveaus. Gebruik je je oven minder intensief, dan is een combi-oven een efficiënte keuze qua ruimte.

6. Keukenadvies
Nu je een budget hebt vastgesteld, overloopt van ideeën en je je hebt verdiept in de indeling is het tijd om keukenadvies te vragen om jullie droomkeuken vorm te gaan geven. Doe dit bij minstens 3 verschillende partijen en vergelijk de voorstellen goed. Professioneel advies geeft naast vorm aan je keuken, ook goed advies over gebruiksgemak en advies over materialen voor de afwerking.

Enkele Tips tot slot!