Stappenplan om je interieuradvies te realiseren

Website grid 1024x1024

Je hebt misschien door mij of door een andere interieurprofessional een passend interieuradvies laten maken voor je verbouwing. De eindpresentatie is geweest en nu kan je starten met het realiseren van je droominterieur.

Maar wat zijn de werkzaamheden die je als eerste kunt (laten) doen en wat zou daarna moeten gebeuren? Dit bepaalt in grote mate de volgorde om te starten en wanneer je alles moet voorbereiden.

Om je te helpen heb ik een stappenplan gemaakt die jou op weg helpt je droominterieur te realiseren. Met mijn ervaring, weet ik ondertussen wat een goede volgorde is en waar je op moet letten.

Ik ga bij de onderstaande stappen uit van een bestaande woonkamer met eventueel een nieuwe keuken.

Heb je nog geen interieuradvies of wil je begeleiding bij de realisatie?ย  THIES Design is er voor jou!

Zo pak jij dit aan!

Interieuradvies

Nadat de eindpresentatie is geweest van het interieuradvies, kan je eindelijk aan de slag. In mijn advies worden een aantal stappen al aangegeven in de verschillende advies onderdelen.

Zoals:

Meubeladvies
Raambekledingsadvies
Licht- en elektraplan
Kleuradvies
Vloeradvies
Maatwerkadvies
En misschien heb je ook wel een
Keukenontwerp laten maken.

Ook zijn in de shoplist opgenomen de winkels en leveranciers waar je kan gaan shoppen.ย 

Vakmensen

Het is belangrijk dat je met goede vakmensen werkt. Hiermee krijg je het beste eindresultaat. Zelf werk ik graag met vaste vakmensen.

Denk bij vakmensen aan:

Schilder

Stukadoor

Vloer installateur

Loodgieter

Electricien

Klusjesman

Aannemer

Woninginrichter

Planning

De planning hangtย  het grootste deel af van wanneer de vakmensen kunnen beginnen en wanneer producten geleverd kunnen worden. Vraag dus na wat de levertijden zijn en wanneer ze ruimte in de agenda hebben om te kunnen starten.

Een logische volgorde voor de planning vind je hieronder.

Starten met het realiseren van je droominterieur?

Dit is een logische volgorde voor de planning

1. Keuken

Heb je gekozen voor een nieuwe keuken? Bestel deze dan als eerste en plan de installatie in. Hier zit vaak 8 tot 10 weken levertijd op en 10 to 12 weken totdat de keuken geรฏnstalleerd kan worden. Bestel deze dus als eerste en ga hierom heen de rest van de planning maken voor het interieur.

Verder is het goed om in de planning alvast mee te nemen:

  • Wanneer moet de oude keuken eruit?
  • Moeten er leidingen verlegd worden?
  • Moet er een gat naar buiten komen voor de afzuiging?

Om de keuken klaar te maken voor de nieuwe keuken, heb je vakmensen nodig zoals:
Loodgieter, electricien, stukadoor en een schilder.

2. Stukadoor

De stukadoor kan in de meeste gevallen als eerste starten. Het is dan niet erg als er dan geknoeid wordt op de oude vloer. Komen er nog extra elektrapunten of een sleuf in de muur omdat de tv wordt opgehangen aan de muur. Laat dit dan eerst doen. De stukadoor kan dit daarna netjes wegwerken.

Verder is het slim om in je klusplanning rekening te houden met zaken als:

  • Hoe lang moet het stukwerk drogen?
  • Breng je na het stuken een droger aan in de ruimte?
  • Na hoeveel tijd is het stukwerk overschilderbaar?

Krijgen jullie een nieuwe keuken? Geef dit dan aan, dan kan de schilder en stukadoor hier later voor terugkomen als de oude keuken is verwijderd.

3. Schilder

Als de muren droog genoeg zijn of al waren, dan kan de schilder starten. Mocht je twijfelen of de muren droog genoeg zijn na het stuken, laat het dan door vakmensen even checken. Beter iets langer wachten dan verf die loslaat.ย 

Je kan een schilder ook in zetten om te behangen.

4. Vloer installateur

De vloer kan als laatste gelegd worden. Zo voorkom je beschadigingen of vlekken op je nieuwe vloer en kan de vloer netjes doorgelegd worden onder de eventuele nieuwe keuken. Waar je wel rekening mee moet houden zijn situaties als:

  • Moeten er sleuven gefreesd worden voor vloerverwarming?
  • Moet de dekvloer geรซgaliseerd worden?

Dit zijn werkzaamheden die extra tijd in beslag nemen en dus meegenomen moeten worden in je totale planning.

Voor een nieuwe vloer kan je terecht bij een woninginrichter. Zij hebben een groot aanbod aan vloeren en kunnen vaak van A tot Z leveren als je ook vloerverwarming wil.

Ondanks dat de vloer als laatste gelegd kan worden, moet je wel al vroeg de vloer bestellen en planning doornemen, zodat alle andere werkzaamheden mooi op elkaar aansluiten.

5.Maatwerk

Vaak biedt maatwerk mooie mogelijkheden om de ruimte optimaal te benutten. Bijvoorbeeld een TV meubel op maat of een wand vullende kast. Heb jij ook een maatwerk meubel in je interieuradvies? Maak dan een afspraak met de interieurbouwer. Deze komt dan langs om alles in te meten en de materialisering met je door te nemen. Ook wordt er een planning afgesproken. Het maatwerk meubel kan geplaatst worden nadat de vloer is gelegd.

6. Raambekleding

Raambekleding geeft meteen sfeer in huis, maar kan pas geplaatst worden als de grote klussen gedaan zijn. Hiermee voorkom je dat je nieuwe raambekleding vies wordt. Wel kan je alles alvast laten inmeten en bestellen en kan de raambekleding geinstaleerd worden als de grote klussen klaar zijn.

Voor raambekleding kan je terecht bij een woninginrichter. Alles wordt netjes ingemeten en op maat gemaakt.

7. Meubels

In een interieuradvies is er een meubeladvies gemaakt. Hiermee kan je lekker gaan shoppen! Bij grote meubelstukken, zoals een bank, is het verstandig om deze op tijd te bestellen. Zo weet je zeker dat je niet op de grond hoeft te zitten. Bestel als eerste de grote meubels en laat deze binnenkomen nadat de vloer is gelegd.

8. Verlichting

Het verlichtingsplan kan je uitvoeren als alle grote klussen zijn gedaan en eventueel ook nieuwe verlichtingspunten zijn gemaakt. Je kan een hiervoor een klusjesman of elektricien vragen om alles te bevestigingen, mocht je dit liever niet zelf willen doen.

9. Inrichting

Eindelijk, na lang wachten kun je gaan inrichten en stylen. Leg niet te veel druk op jezelf. Je interieur hoeft niet meteen VT-wonen-proof te zijn. Misschien zelfs wel nooit. Een interieur moet groeien. Geef jezelf de tijd om je nieuwe interieur te leren kennen. Het belangrijkste is dat de basis staat, vanuit daar kun je de laatste puntjes op de i gaan zetten.

Marith Thies

Marith Thies

Interieurarchitect | Eigenaar THIES Design

Reviews

Interieurarchitectuur, interieuradvies & concept design

Anton Pieckhof 9
3544 MG Utrecht
Nederland

marith@thiesdesign.nl

Informatie

THIES Design staat ingeschreven bij het Bureau Architectenregister onder het nummer: 4.101015.003

Webontwikkeling door THIES Design | Copyright ยฉ 2020 THIES Design. Alle rechten voorbehouden.
THIES design is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 74343106 . Btw: NL002936066B25